Wat is rode wijn en hoe wordt het gemaakt?

Rode wijn is een wijn die ontstaat door de combinatie van blauwe druiven enige tijd met de druivenschillen te laten vergisten. De kleurstoffen in de druivenschil geven de wijn de rode kleur. De variatie in roodtint wordt mede bepaald door het ras van de druif, maar kan ook gedurende de lagertijd veranderen. In dit artikel bespreken we kort welke varianten er zijn en bij welke gelegenheden het beste je gebruik kan maken van de rode wijn.

Hoe wordt wijn gemaakt?

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Het is allereerst belangrijk om deze blauwe druiven te oogsten. Wanneer ze eenmaal rijp zijn, worden ze geplukt en de slechte worden verwijderd.

De tweede stap is het kneuzen van de druiven. De stelen worden verwijderd. Vervolgens worden de druiven gekneusd en komt het sap vrij wat zich gaat mengen met de schillen.

Na het 3-4 weken opslaan van het sap in de vatten komt door schilweking de kleurstof in de schil van de druif vrij. Tijdens de maceratie komen de vaste bestandsdelen bovenaan drijven. Deze vaste bestanddelen zorgen voor smaak, kleur en tannines.

Vervolgens wordt er alcohol aan toegevoegd. Na de gisting wordt de wijn van de vaste bestandsdelen gescheiden. De laatste stap is het filteren en de wijn wordt vervolgens gebotteld.

Kerncijfers van de wijnmarkt in Nederland

Gemiddeld zou de Nederlandse consument ook maar 3,44 euro aan een fles wijn uitgeven. De flessen wijn worden vooral aangeschaft in de supermarkt. Met de komst van het online bestellen, worden er ook steeds meer wijnen online besteld. Ben je benieuwd naar een online aanbieder? Bekijk dan deze website www.degoudenton.nl