Wat is de inboedelverzekering?

Op het moment dat je vastgoed hebt aangekocht of je, je intrek gaat nemen in een huurwoning zal je kunnen vaststellen dat je na moet gaan denken over verschillende verzekeringen. Eén van de verzekeringen die dan als eerste bij je op zal komen is de zogenaamde inboedelverzekering. Voor dit type verzekering geldt dat ze ongelofelijk belangrijk is, niet in het minst omdat ze enorme financiële verliezen kan voorkomen. Ben jij ook van plan om over te gaan tot het afsluiten van de inboedelverzekering, maar wil je daar graag eerst meer informatie over ontvangen? Dat kan! Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over de mogelijkheden en de voordelen van de inboedelverzekering!

  1. Wat is de inboedelverzekering precies? 

Er heerst sinds jaar en dag behoorlijk wat onduidelijkheid over wat de inboedelverzekering nu precies is. Het betreft hier een type verzekering die zoals de naam eigenlijk reeds aangeeft verantwoordelijk is voor het verzekeren van de waarde van de inboedel. Daarmee hebben we meteen een andere onduidelijke factor aangehaald, want veel mensen blijken zich helemaal niet bewust te zijn van wat inboedel nu precies is. Eigenlijk is dit nochtans zeer eenvoudig aan te geven. Alles wat je mee kan nemen uit je woning, bijvoorbeeld tijdens een verhuis, behoort in principe bij de inboedel. Dit geldt dus niet voor de zaken die vastzitten aan het huis. Betekent dit meteen dat je deze zaken dan niet kan laten verzekeren? Toch wel, alleen moet je er rekening mee houden dat je daarvoor dan een opstalverzekering dient af te sluiten. 

  1. Wat is het verschil met de opstalverzekering?

De inboedelverzekering en de opstalverzekering zijn dus twee aparte verzekeringen. Dit gezegd hebbende dekken ze wel allebei een bepaalde vorm van eigendom in. Voor de inboedelverzekering geldt zoals eerder reeds aangegeven dat ze alle inboedel verzekert. Dit geldt dus niet voor de zaken die vasthangen aan de woning. Daarvoor moet de opstalverzekering worden afgesloten. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat iedereen ervoor kan kiezen om een verzekering voor diens inboedel af te sluiten, maar dat niet geldt voor de opstalverzekering. Het verzekeren van de opstal kan dan ook louter en alleen gebeuren door mensen die eigenaar zijn van het vastgoed in kwestie. Iemand die niet alleen eigenaar is van het vastgoed, maar ook van de inboedel die er in terug te vinden is moet eigenlijk beide verzekeringen afsluiten. Vaak is dat mogelijk in één bundel. 

  1. Moet je verplicht een inboedelverzekering afsluiten?

Er bestaan nogal wat onduidelijkheden met betrekking tot de inboedelverzekering. Eén van die onduidelijkheden heeft te maken met de veronderstelling dat deze verzekering in Nederland en andere landen wettelijk verplicht is. Dat is niet juist. Er geldt geen verplichting voor het afsluiten van deze verzekering, maar ze wordt wel aangeraden. Dat deze verzekering sterk wordt aangeraden is niet in het minst het gevolg van het feit dat de waarde van de inboedel in de praktijk al snel veel hoger kan uitvallen dan veel mensen denken. Je moet er immers rekening mee houden dat een groot aantal van je spullen hieronder valt. Dit geldt niet alleen voor de verplaatsbare meubels waarover je beschikt, maar ook voor al het keukengerei, de artikelen in de badkamer, je kledingstukken en ga zo maar door. Op het ogenblik dat er brand uitbreekt of deze spullen worden gestolen kunnen de kosten zonder inboedelverzekering al snel oplopen. Voorkom dus dat je geconfronteerd wordt met financiële problemen en zorg ervoor dat je in de praktijk altijd kan rekenen op de tussenkomst van de inboedelverzekering. 

  1. Hoeveel bedraagt de kostprijs van de inboedelverzekering?

Niet alleen de dekkingen die deel uitmaken van de inboedelverzekering zijn belangrijk om bij stil te blijven staan. Dit geldt ook voor de kostprijs die er aan deze verzekering is verbonden. Voor wat de kosten van de inboedelverzekering betreft moet er rekening worden gehouden met verschillende belangrijke aspecten. Het gaat hierbij concreet om de volgende: 

  1. De prijs kan sterk verschillen van verzekeraar tot verzekeraar; 
  2. De prijs wordt doorgaans bepaald aan de hand van een inventaris die is opgemaakt; 
  3. Dure en bijzondere stukken inboedel laat je best apart verzekeren; 

De kostprijs die je moet betalen voor je inboedelverzekering wordt dus volledig bepaald aan de hand van de bovenstaande zaken. In het bijzonder is het natuurlijk de waarde van de inboedel die op dit vlak van doorslaggevend belang zal zijn. Met andere woorden, wanneer je over een inboedel beschikt met een waarde van 20.000 euro spreekt het voor zich dat dit de verzekeringspremie ook de hoogte in zal jagen. Bij een inboedel met een waarde van onder de 10.000 euro zal de inboedelverzekering dan ook aanzienlijk voordeliger uitvallen. 

  1. Waarom dure stukken apart laten verzekeren?

De premie die je moet betalen voor de inboedelverzekering is in de praktijk dus grotendeels afhankelijk van de waarde die je inboedel vertegenwoordigt. Voor bepaalde stukken inboedel geldt dat je er goed aan doet om ze niet standaard op te nemen in de inventaris van je inboedelverzekering. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer het belangrijk is dat deze stukken worden verzekerd tegen de geldende dagwaarde. Bekende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld kunst en antiek. Let op, voor het individueel laten verzekeren van dergelijke stukken geldt dat er uiteraard ook een extra premie wordt aangerekend. 

  1. Besparen op je inboedelverzekering? Dan is vergelijken de boodschap!

Alle informatie die we doorheen deze pagina reeds hebben aangegeven met betrekking tot de inboedelverzekering heeft duidelijk gemaakt dat het afsluiten van deze verzekering een absolute aanrader is. Dit gezegd hebbende is het voor veel mensen die net hebben geïnvesteerd in bijvoorbeeld vastgoed of die te maken krijgen met aanzienlijke, periodieke kosten niet zo voor de hand liggend om nog eens de kostprijs van een dergelijke verzekering te betalen. Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden om het prijskaartje van deze verzekering te drukken, bijvoorbeeld door een vergelijking uit te voeren. Wil je dus met andere woorden de premie van je inboedelverzekering drukken zonder dat je daarvoor moet inleveren voor wat het aantal dekkingen betreft? Dan is het zonder meer een aanrader om even een objectieve vergelijking uit te voeren bij verschillende verzekeraars. Dus.. Overweeg je een inboedelverzekering af te sluiten? Doe het niet zonder inboedelverzekering vergelijken!