Waar moet je op letten bij het kiezen van schakelmateriaal

Bij schakelmateriaal kun je denken aan stopcontacten, wandschakelaars, dimmers, bewegingssensors en nog veel meer! Het zijn elementen waarmee je de elektriciteit in huis op een veilige manier kunt bedienen. Voor elk huishouden is er waarschijnlijk een passend element te vinden die past bij het interieur en voldoet aan alle wensen. Maar waar moet je nu precies op letten bij het kopen van schakelmateriaal? Wij vertellen het je graag.

Merk of winkel

Bij het aanschaffen van schakelmateriaal zijn er honderden merken waar je uit kunt kiezen. Ook kluswinkels bieden veel merken aan. Maar voor welke moet je nu kiezen? We begrijpen dat je hier niet veel verstand van hebt, maar dat je wel de beste en de veiligste schakelaar wilt hebben. Vraag daarom advies in de winkel of kijk op internet naar welk merk betrouwbaar is. Kies hiernaast elementen van hetzelfde merk. Heb je al overal in huis Jung schakelmateriaal? Koop dan ook weer nieuwe elementen van dit merk. Het is namelijk vaak niet mogelijk om merken te combineren, door de eigen vorm en bevestigingsmethoden. Hetzelfde geldt voor een serie van een bepaald merk.

Schakelaars

Er zijn veel schakelaars te koop. Het kan daarom ook lastig zijn om een schakelaar te vinden als je geen idee hebt waar je moet zoeken. Let er in ieder geval altijd op dat de schakelaar waterdicht is. Wanneer een schakel waterdicht is, is deze voorzien van een afsluitklep en een spatwaterdichte behuizing. Op deze manier kun je kortsluiting voorkomen. Als je geen spatwaterdichte schakel hebt, let er dan in ieder geval op dat deze niet in aanraking komt met water. Let er bij het installeren ook altijd op dat je eerst de stroom uitzet. Vervolgens kun je de schakel monteren en aansluiten op het stroomnetwerk. We kunnen adviseren om dit te laten doen door iemand die er verstand van heeft, om ongelukken te voorkomen!