Hoe begin je een eigen onderneming in het buitenland?

Een eigen onderneming starten doe je niet zomaar. Hier gaat een heel proces aan vooraf. Helemaal als het gaat om het starten van een onderneming in het buitenland. Hier gelden namelijk weer andere regels en wetten dan Nederland. Dit komt door verschillen in rechtsvormen en een ander ondernemingsklimaat. Wil je weten hoe je een eigen onderneming start in het buitenland? Lees dan snel verder!

Welk land?

Als je de ambitie hebt om een onderneming te starten in het buitenland is het goed om eerst onderzoek te doen naar de landen. Wellicht heb je al een idee in welk land je wilt beginnen, maar het is goed om uit te zoeken welke landen de meest gunstige regels hanteren. Onderzoek de zakencultuur, subsidies en de financieringsregelingen.

Rechtsvorm

Bij een bedrijfje oprichten in het buitenland zul je ook een rechtsvorm moeten kiezen. In de EU kun je alleen Nederlandse rechtsvormen kiezen. Buiten de EU kun je eventueel ook kiezen voor een Europees vennootschap. Het is erg belangrijk dat je van te voren de juiste rechtsvorm kiest. Zoek dit daarom ook altijd even goed uit!

Laten registreren

Hiernaast is het belangrijk dat je je merk laat registreren. Zo kun je ook je merknaam registreren Europa en internationaal. Houd er rekening mee dat dit registreren enige tijd kan kosten, aangezien je bedrijfje moet worden goedgekeurd en de papieren in orde moeten worden gemaakt. Aan het inschrijven van je merk zitten wel kosten verbonden. Hoe hoog deze kosten zijn, hangt af van het soort onderneming en waar je je precies laat inschrijven.

Vergunningen

Ook niet geheel onbelangrijk: vergeet niet alle vergunningen en visa’s te regelen. Zo heb je vaak een vestigingsvergunning nodig en moet je aan bepaalde eisen voldoen om deze te krijgen. Hiernaast moet je een EU-verklaring en verklaring van inschrijving hebben. Voor sommige landen heb je een visum nodig.